A folsav a nukleinsav szintézisre hatva részt vesz az osztódó sejtek működésében és a vörösvértestek képzésében. Mire alkalmazható? Az ún. velőcsőzáródási rendellenesség megelőzésére, a fogamzás előtti időszakban, illetve a terhesség első harmadában, ha a kórelőzményben már szerepelt ilyen rendellenesség. Folsavhiányos állapotok megelőzésére és kezelésére.

Tudnivalók az alkalmazás előtt

A kezelés megkezdése előtt a gyógyszert rendelő orvost tájékoztatni kell minden korábbi, illetve jelenleg fennálló betegségről. A gyógyszer szedésének szükségességét, helyességét feltétlenül beszélje meg orvosával, ha vérszegénységét B12-vitamin hiány okozza (ilyenkor először B12-vitamint kell alkalmazni).

Hogyan kell alkalmazni?

A Folsav 3 mg tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.

Ha az orvos másképp nem rendeli, szokásos adagja:
– Felnőtteknek 4,5-6 mg/nap (1,5 – 2 tabletta) terhességi előzményben szereplő velőcsőzáródási rendellenesség megelőzésére.
– Folsavhiányos megaloblasztos anémia kezelésére naponta 6 mg (2 tabletta) 3-4 hónapig,
– Felszívódási zavarokkal járó esetekben esetleg szükség lehet napi 15 mg (5 tabletta) folsav adagolására is.
– Krónikus hemolitikus állapotokban, mint pl. talasszémia, sarlósejtes vérszegénység fennállásakor a táplálkozástól vagy a hemolízis mértékétől függően naponta, ill. hetente 6 mg (2 tabletta).
– Egyes esetekben vesedializált betegek számára is szükség lehet a folsavhiány megelőzése érdekében hasonló dózisban folsav pótlására.

Vény nélkül kapható gyógyszer. Hatóanyaga folsav.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
PharmaSwiss Česká republika s.r.o., Jankovcova 1569/2c, 17000 Praha 7, Cseh Köztársaság

FOL-TA-HU1612-01 Lezárás dátuma: 2018.12.07.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!